zaterdag 11 december 2010

Workshops op KaHo Sint- Lieven

De voorbije week volgden we op KaHo Sint-Lieven enkele muzische workshops. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende activiteiten.


Workshops dinsdag 7 december: 
Zingen en bewegen op muziek:
Deze workshop werd gegeven door Jules De Beule. Gedurende de twee uur durende workshop zongen we enkele liedjes, beeldden we de tekst van enkele liedjes uit, zongen we vanuit de vreemdste lichaamshoudingen (net zoals operazangers en - zangeressen dat soms moeten doen...),... Dit zijn enkele activiteiten die we zeker ook kunnen toepassen in de stages en de latere klaspraktijk.
De workshop bevatte nogal wat herhalingen uit de lessen muziek uit het eerste en tweede jaar van de opleiding.
Ik vond het ook jammer dat mijnheer De Beule gebruik maakte van liedjes die we al kenden. Een volgende keer  zouden er misschien meer nieuwe elementen gebruikt kunnen worden, zodat we ook effectief iets nieuws leren.


Stijldansen: 
Deze workshop werd gegeven door Siska Vergaert en Christophe. In deze workshop leerden we walsen.
Na veel lachen, tenen trappen en vooral een hoge concentratie ( 1-2 -3, 1-2-3,...), kregen we de verschillende danspassen vrij snel onder de knie. Nooit gedacht dat ik stijldansen zo plezant zou vinden!
Een sessie die zeker voor herhaling vatbaar is... Benieuwd of ik me de passen in Dworp nog zal herinneren.





Stem ontdekken en gebruiken:
Oh help, we moeten opera zingen... Tijdens de middagpauze hoorden we medestudenten vertellen over de sessie die gegeven werd door Mieke, een vrouw die graag zou doorbreken in de operawereld. Gelukkig viel de sessie heel goed mee. Eerst beeldden enkele studenten enkele emoties uit door enkel gebruik te maken van mimiek en lichaamshouding. Na een tijdje mochten we zelf opera zingen... een leuke ervaring!
Hieronder vind je de tekst van de gezongen aria in het Italiaans en het Nederlands:



Va', pensiero, sull'ali dorate;
va', ti posa sui clivi, sui colli,
ove olezzano tepide e molli
l'aure dolci del suolo natal!
Del Giordano le rive saluta,
di Sïonne le torri atterrate...
Oh mia patria sì bella e perduta!
Oh membranza sì cara e fatal!

Vlucht, gedachte, op gouden vleugels,
strijk neer op glooiingen en heuvels
waar de zoete luchten van onze
geboortegrond zacht en mild geurt!
Begroet de oevers van de rivier de Jordaan
en Sions gevallen torens.
O mijn land, zo liefelijk en verloren!
O herinnering zo zoet maar triest!



Workshops donderdag 9 december: 
Maskers maken: 
Deze workshop werd gegeven door Marianne Ivens. We maakten maskers, zoals ze ook wel gebruikt worden in Italiaanse opera's. We begonnen met ons eigen gezicht te tekenen, waarna we er een masker van maakten. Hieronder vind je mijn eigen masker. Deze workshop had eigenlijk wel een beetje langer mogen duren. Deze activiteit  lijkt mij ook zeer geschikt voor in de lagere school... zeker het proberen waard!







Theatraal acteren: 
Deze sessie werd gegeven door Carlos. De titel van deze sessie, zorgde ervoor dat ik niet al te enthousiast was om deze sessie te volgen. Ik hou er niet van om iets 'op te voeren' voor medestudenten.
Tijdens de sessie bleek dat we zelf helemaal niets moesten inbrengen. We moesten gewoon na-apen. Niet echt een muzische activiteit dus. Deze activiteit zou wel muzisch kunnen zijn, maar dan moet je als begeleider vertrekken vanuit de inbreng van de leerlingen. Nu stelde hij zelf twee toonmomentjes samen, zonder dat wij hier iets aan konden toevoegen of aanpassen.


Vertellen op muziek: 
Deze sessie vond ik zeer zinvol! De werkvorm kan zeker gebruikt worden in de lagere school.
We kregen de opdracht een verhaal op een originele en muzische manier te vertellen, hierbij moesten we gebruik maken van geluiden, muziekfragmenten,... De sessie werd afgesloten met een toonmoment. De verschillende groepen vertelden hun aangepaste verhaal... en er zaten zeker enkele pareltjes tussen!


Een muzische week, die heel wat mogelijkheden biedt voor de komende stages!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten